Ivy L. Lee

miercuri, 30 mai 2012

Sursa foto.


Ajungem si la, poate, cel mai cunoscut om de relatii publice care a marcat etapa de inceput a acestui domeniu. S-a facut remarcat si, mai ales, a ramas in istoria PR-ului prin faptul ca a impus anumite concepte care pana atunci nu erau atribuite acestui domeniu: transparenta si onestitatea. Daca suntem cinstiti, recunoastem ca relatiile publice erau puse in acelasi loc cu propaganda, cu lipsa oricarui cod etic. Tocmai acest mod de a vedea lucrurile, a facut ca aparitia lui Ivy Lee si a conceptelor sale sa aduca acel strop de inovatie de care Relatiile Publice aveau nevoie.

Desi incepe sa foloseasca termenul de relatii publice abia in 1914, Ivy Lee practica aceasta meserie inca din 1904 cand lucra alaturi de Gregory Parker, un nume mare printre multe altele care au urmat in cariera lui.

S-a lansat si a lasat in urma sa un document important pentru acea vreme si anume "Declaratia de principiu", declaratie care dovedea negru pe alb ideile sale despre cum trebuie sa fie relatiile publice: clare, concise, transparente, indreptate spre public. De asemenea, mostenirea sa lasata noua consta si in numeroasele campanii de relatii publice facute atat pentru oameni importanti ai SUA cat si pentru Uniunea Sovietica, de exemplu, din dorinta acestui stat de a fi recunoscut de catre Statele Unite ale Americii.

Avand in vedere noutatea pe care o aduce pentru acest domeniu si importanta campaniilor pe care le-a realizat in acea vreme, nu este de mirare ca este numit fondatorul relatiilorpublice....

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu