Căutând rămăşiţele din antichitate ale PR-ului

joi, 31 mai 2012






   Atenţie!! Îmbarcarea se face în 5, 4, 3, 2, 1......0


        Primul popas: antichitatea!  Deşi termenul de relaţii publice este extrem de îndepartat pentru această perioadă, practicile există. Evident, ne rămâne nouă să descoperim cum oamenii din acele timpuri se foloseau de comunicare pentru a-şi apăra interesele sau a-şi face cunoscută imaginea. 
        Hai să ne uităm atent la tacticile civilizaţiilor antice. Ele erau compuse din perşi, sumerieni, babilionieni, asirieni....dar toate acestea au ceva în comun: poemele scrise în acea perioada. Toate acestea vorbeau despre vitejie, despre luptele măreţe pe care ei le-au dus, despre succesele pe care le-au dobândit.

       Ajungând în Egiptul antic, regăsim o altă forma de manifestare şi influenţare a opiniei publice. Este foarte simplu să ne dăm seama care este aceasta, trebuie doar să aruncam o privire în jur...: arhitectura, arta. Este într-adevăr un domeniu reprezentativ pentru Egiptul Antic, dar putem să regăsim în toate templele,mormintele şi statuile lor dorinţa de a da opiniei publice senzaţia de măreţie, grandoare. Dar cine a dorit acest lucru? Păi este foarte simplu...toată această artă minunată care se regăseşte în Egipt caracterizează nobilii şi preoţii ca fiind oameni bogaţi, imaginea lor fiind îndreptată chiar spre cea a unor sfinţi.

       Ne oprim puţin şi în Atena. Aici lucrurile deja se îndreaptă spre o campanie de relaţii publice clasică, deoarece se dezvoltă foarte devreme oratoria, discursurile şi dezbaterile din pieţe. Conducătorii se foloseau la maxim de acest mijloc convenabil de a forma opinia publică dupa bunul lor plac.

       Ajungând la Roma Antica, lucrurile sunt din ce în ce mai clare... Dacă analizăm acţiunile conducătorilor, de exemplu cazul lui Caesar care şi-a pregătit Trecerea Rubiconului cu mult timp înainte, trimiţând ştiri poporului, ne dăm seama importanţa pe care opinia publică o avea. De asemenea, un alt act care demnostrează cî Roma Antica era extrem de conştientă de importanţa pe care poporul şi, mai ales, ce crede el, o are. Caesar a publicat un jurnal numit Acta Diurna al cărui impact a fost imens.

       Să nu uităm, Biblia în această perioadă a fost un element de care aproape toţi s-au folosit procesul de construire al opiniei publice...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu